New York
Door: Wendy
Blijf op de hoogte en volg Wendy
18 Juli 2009 | Verenigde Staten, New York
New York (29-31 augustus)
De reis
Om 4.30 begint onze eerste vakantiedag… Opstaan. Om 5.00 rijden we naar Oostzaan, van waaruit Erik ons naar Schiphol brengt. Super de luxe om zo afgezet worden bij de vertrekhal. We checken (als eerste!) in. Nadat we door de beveiliging heen zijn, bellen we Susanne. Want die vertrekt een half uur na ons naar Curacoa, dus we hebben afgesproken samen een kopje koffie te drinken. De tijd vliegt voorbij en voor we het weten gaan we aan boord.
We hebben geluk, want we hebben plaatsen op de eerste rij, met veel beenruimte, en krijgen voor Claire een wiegje dat boven onze stoelen hangt. De vlucht verloopt goed, Claire huilt alleen een beetje bij het opstijgen en bij het landen. En ze slaapt tussendoor nog een paar uurtjes. De Amerikaanse dame naast ons helpt ons Claire entertainen en maakt allerlei knisperende verrassingspakketjes voor haar. Daarmee is ze dan steeds weer een poos zoet.
Emilia’s retreat
Rond twaalven New Yorkse tijd landen we en met een taxi rijden we naar onze bed & breakfast. De vorige keer dat we in New York zaten, zaten we in het noorden: Harlem. Nu zitten we juist aan de andere kant: in Brooklyn, bij New Kirk Avenue.
We beschikken over de hele onderverdieping van een Pippi Langkousachtig huis met een grote woonkamer, badkamer, 2 slaapkamers en een goed ingerichte keuken. Als we op de varanda zitten en tegen de bomen aankijken en krekeltjes horen, hebben we niet het idee in een miljoenenstad te zitten. Heerlijk rustig. En we hebben een goedgevulde koelkast met yoghurt, vers fruit en broodbeleg. ‘s Ochtends hangt er een mandje met verse bagels aan onze deur.
We rekken het de eerste avond alledrie tot een uur of 7 ’s avonds (1.00 Nederlandse tijd) en worden alledrie rond 8.00 de volgende dag wakker. De jetlag valt dus mee. Claire is erg blij met de enorme kar met houten blokken en de houten treinen die in de B&B staan (en wij ook). Als we aankomen is het warm en zonnig (rond de 25 graden) en dat blijft zo.
Brooklyn
Brooklyn is een mooie, tja hoe noem je dat? ‘Wijk’ doet deze plaats onrecht aan, want met 2,5 miljoen inwoners zou Brooklyn als het niet door New York was geconfisceerd de vierde stad van de USA zijn.
Brooklyn gaat er prat op de uitvinder te zijn van hotdogs, cheese cake en egg cream. Er is genoeg te zien hier. Aangezien we de vorige keer Manhattan intensief hebben verkend, komen we daar nu nauwelijks. Al kunnen we het niet nalaten de mooie wandeling over de Brooklyn Bridge naar Manhattan te maken.
Brooklyn is in 1636 gesticht door de West-Indische Company, maar werd het later ook de plek waar welgestelden uit het drukke Manhattan hun toevlucht zochten. Het resultaat is dat er een paar hele mooie buurten zijn met fraaie bruinstenen huizen. Verder is het er ook erg multi-culti. In Midwood, waar wij zitten wordt het straatbeeld bepaald door Orthodox Joden, Pakistani, Latino’s, yankees.
Brooklyn Bridge
Op zaterdag lopen we over de Brooklyn Bridge vanuit Brooklyn Heights. Via een mooie panoramaweg van waaruit je prachtig uitzicht op de sky line van Manhattan hebt. Dan lopen we nog door twee parken aan de kade: DUMBO (Down Under Manhattan Bridge Overpass) waar een kunstenaarsgezelschap kunst tentoon stelt en het Brooklyn Bridge park.
Bij de Brooklyn Bridge zijn als kunstwerk een paar kunstmatige watervallen gemaakt waarover de meningen in New York flink verdeeld zijn, zo vertelt onze B&B-keeper Donna. En de tegenstanders hebben nog een extra argument gevonden. Het water van de watervallen is zout, waardoor nu al een aantal bomen aan de kade flink zijn aangetast. We hebben de watervallen gezien, echt kapot zijn we er ook niet van.
Prospect park
Op zondag wandelen we door Prospect Park. Ontworpen door Olmsted en Vaux die eerder ook het Central park hebben bedacht (volgens sommigen is Prospect Park de verbeterde versie van Central Park). Half Brooklyn zit er te barbecuen, picknicken, trimmen, honkballen etc.
Het is wel mooi om te zien hoe verschillend de families op hun zondags zijn uitgedost. Ik verbaas me vooral over de orthodox Joodse families. De bijna kaalgeschoren jochies met een paar lange gekrulde lokken, keppeltje op en meisjes in Laura Ashley-achtige kleding. Wij lopen ook even door de zoo (met vrijkaartjes van Donna).
Daarna lijkt het ons wel leuk om om met Claire in een naijgelegen draaimolentje te gaan. Maar zo mogen we De Carrousel, het historisch pronkstuk van Brooklyn, toch echt niet noemen! In de 19e eeuw immigreerden veel Duitse en Italiaanse houtsnijders en schilders naar Brooklyn. Velen waren gespecialiseerd in draaimolenpaarden. Zij waren zo goed dat het eerste Amerikaanse carrouselpatent naar een Brooklynse kunstenaar ging.
De carrousel in Prospect park is in 1900 door ene Charles Camel gemaakt en werd niet alleen uitgerust met paarden maar ook met tijgers, kamelen, zebra’s en rendieren. In 1990 is de carrousel voor een half miljoen dollars gerestaureerd. Tja, als je dat weet, dan draait dat toch heel anders. Claire kreeg hier haar vuurdoop kermisattractie, samen met papa.
Park Slope
Park Slope is gesticht door Nederlandse boeren in de 17e eeuw en ligt tegen Prospect Park aan. We zijn langs een paar mooie bruinstenen huizenrijen en Queen Ann-achtige huizen gewandeld. We zetten er ook onze tanden in onze eerste hamburger van deze reis. Vast niet de laatste, maar deze smaakt buitengewoon goed.
Shoppen en eten
We gaan nog een middagje shoppen. Want modepopje Bert kan eigenlijk alleen in New York slagen voor kleren. Wat betekent dat hij voor een goeie honderd dollar 3 broeken en 2 shirts heeft ingeslagen bij Macy’s. Verder kopen we nog wat kleertjes voor Claire. ’s Avonds eten we steeds in onze retreat en halen hapjes uit de organic deli die hier in de buurt ligt. En dan zitten onze 2 dagen New York er weer op, want we vliegen over een uurtje naar Seattle en zitten nu te niksen op het vliegveld.
(Zie onze website http://usa2008.hankes.nl voor onze reisverslagen en foto's)