Yellowstone Noord
Door: Wendy
Blijf op de hoogte en volg Wendy
18 Juli 2009 | Verenigde Staten, New York
Yellowstone Noord
Al vroeg komen we na een ritje van Bozeman naar Emigrant aan bij onze volgende bestemming, Yellowstone Noord. Althans dat is vanaf deze stek zo'n 25 km rijden.
Dome Mountain ranch
We hebben hier een cabin bij een ranch, Dome Mountain ranch. We zijn de enige gasten en hebben hier een 'tuin' van 500 ha. Met 2 meren erin :-) Ook hier zien we weer volop reeën, maar daar kijken we natuurlijk niet meer van op.
We zijn ook wel weer toe aan een beetje relaxen en bovendien is het zo'n 30 graden. Geen weer om je bovenmatig in te spannen. (En dan te bedenken dat we ruim een week geleden het koud hadden met 5 graden.)
Laura en Paul, onze gastheer en -vrouw zorgen goed voor ons en zetten heerlijke maaltijden voor ons klaar. In de omgeving hier zien we veel wild: reeën, herten, rendieren, bisons. Vooral de mannetjes rendieren en bisons zijn indrukwekkend grote beesten.
Mammoth hot springs
We nemen een kijkje bij de Mammoth hot springs in Yellowstone Noord. Daar borrelt vanuit een aantal geisers water omhoog en door de bacteriën en algen die daarin zitten, onstaan mooie kleurschakeringen van sneeuwwit, groen en oranje.
Alleen is de activiteit van deze geisers enorm afgenomen en is er niet meer veel van over. De route langs de springs zijn nog wel gebaseerd op de situatie van een jaar of 30 geleden toen er nog volop water was. Dat geeft een bizar beeld. 90% van de route zien we alleen maar grijze massa.
En Bert vertelt me dan wel hoe het er vroeger uitzag, maar ja het blijft voor mij toch een grijze rotsmassa.
Gek om naar iets te kijken dat er niet meer is. Gelukkig lopen we de route wel de goede kant op, dus het zicht wordt wel steeds beter. En mijn aanvankelijk lichte teleurstelling verandert wel in 'ohhh wat mooi'. We bedenken ook dat Claire dit waarschijnlijk nooit bewust zal zien.
Zwemmen in de Chico hot springs
Vlakbij onze ranch gaan we zwemmen in de Chico hot springs. Heerlijk badderen, alleen met zo'n uk die nog niet kan zwemmen en overal heen kruipt, is het ook best intensief. Een boekje lezen is er niet bij.
Daarna luieren we in onze tuin met een biertje erbij, in de schaduw.
Canyon en watervallen
Vanaf de ranch in Gardiner gaan we naar de Canyon van Yellorwstone. Die is deels afgesloten, vanwege wegwerkzaamheden. We kunnen alleen bij de Zuid Rim komen.
We zien een mooi ruig, geel getint landschap. We bekijken een paar watervallen, de Tower falls en daarna die van de Canyon, de Upper en Lower falls.
Herintroductie wolven
Ten oosten van de Towerfall, begint de Lamar vallei. Daar zijn in 1995 weer opnieuw wolven geïntroduceerd (de druid pack).
Wolven waren namelijk uitgestorven omdat de mensen indertijd de beste wolf een dode wolf vonden. En dat terwijl het prachtige beesten zijn, nauwelijks een gevaar voor de mens vormen en bovenaan in de voedselketen staan.
De herintroductie is succesvol geweest, al werd het eerste alphamannetje wel net buiten het park doodgeschoten. Maar nu 13 jaar later zijn wolven weer ruim aanwezig in het park.
Wij gaan geen wolven spotten maar zien later in Shoshona wel een mooie film over de herintroductie van de wolven.
Bevers aanvankelijke aantrekkingskracht van Yellowstone
Niet alleen wolven werden in Yellowstone gedood. De Europeanen vonden Yellowstone toen ze er voor het eerst kwamen vooral interessant vanwege bevers en hun pelzen. Die waren gewild voor het maken van hoeden. Er onstond dus een levendige pelzenhandel. Dit duurde totdat zijde meer in de mode kwam.
(Zie onze website http://usa2008.hankes.nl voor onze reisverslagen en foto's)