jungfrau
Door: Wendy
Blijf op de hoogte en volg Wendy
01 Augustus 2009 | Zwitserland, Interlaken
Jungfrau regio (29 juli-1 augustus 2009)
We zijn een paar dagen in Interlaken van waaruit we de Jungfrauregio verkennen.
Schynige Platte (dag 2, 30 juli 2009)
Na ons ontbijtje lopen we naar station Interlaken Ost. Daar nemen we de trein naar Widerswil (5 minuten) en dan stappen we over op een tandrandbaan naar de Schynige Platte. De treinreis op zich al een belevenis. Met een maximum snelheid van 12 km per uur baant het treintje zich een weg door ruig en steil berglandschap. Na een uur bereiken we de Schynige Platte, op bijna 2.000 meter.
Daar lopen we een panaromaroute. Na een kwartier hebben we alle Japanners en Koreanen van ons afgeschud (de Europe-in-3-weeks-types die alleen een quick scan (en picture) van een half uurtje doen). Het Jungfrau-gebied is zo ongeveer de meest toeristische plek van Zwitersland, zeker nadat het in 2001 UNESCO-werelderfgoed is geworden.
Helaas hangen er veel lage wolken, waardoor we nauwelijks het zo gehoopte uitzicht op Jungfrau, Eiger en Mönch hebben. Wel hebben we uitzicht op de Thunersee en de Briensersee. Verder kenmerkt zich deze omgeving door bijzonder veel en mooie bloemen in de alpenweiden. Zo eind juli bloeit er ook een hoop. Het is kleurrijk contrast tot de ruige omringende bergen. Onderweg zien we nog een Murmeltier.
Claire zit grotendeels in de draagzak maar loopt af en toe ook zelf. Geweldig vindt ze het al die paadjes en keien. Ze rent en valt, en rent en valt en.... En zodra ze een koeiebel hoort, wijst ze met haar vinger en wil ze erachter aan om te aaien. Alle andere beesten die ze denkt te zien noemt ze 'aap'.
In de namiddag doet Claire een slaapje in Walter's B&B, en 's avonds eten we bij pizzeria Horn in Interlaken. Overigens is het centrum van Interlaken niet zo ons ding en we zijn blij dat we in een rustig woonwijkje aan de rand vertoeven.
De 1,5 km van en naar het centrum lopen we en Claire heeft geen buggy nodig, want ze stuitert letterlijk met haar nieuwe stuiterbal die ze van Mia heeft gekregen (en die flikkert als-ie de grond raakt) het centrum in en uit. Het Rugenbrau-bier smaakt uitstekend.
Lauterbrunnen-Mürren en Trummelbachfälle (dag 3, 31 juli 2009)
De dag erna is het aanvankelijk bewolkt, maar dat trekt al snel weg. Nadat we uit ons ontbijt ook een lunch hebben samengesteld, rijden we naar Lauterbrunnen, een km of 15 verderop. Daar nemen we de kabelbaan naar het op 1650 m gelegen Mürren.
Wandelen vanuit Mürren
En nu hebben we dan wel mooi uitzicht op de grote 3: Jungfrau, Eiger en Mönch. De Jungfrau is met zijn 4158m de hoogste van de drie, de Eiger is 3970m, de Mönch is 4107 (de laagste Eiger is overigens de meest spectaculaire om te beklimmen).
Ze zijn nog altijd een paar honderd meter lager dan de hoogste berg van Zwitersland (Dufourspitze, 4634m), maar bieden met zijn drieën een spectaculair aangezicht.
We lopen naar het Blumental tot aan Suppenalp, dat op 1.839 m ligt. Dit dal doet zijn naam eer aan. Onderweg passeren we een speeltuin, dus daar pauzeren we een uurtje of wat (en Claire is dan natuurlijk super actief).
Ik blijf het waarderen dat je hier zo alle kanten op kunt met het uitgebreide netwerk van kabelbanen en treintjes en het uitgestrekte wandelgebied. Je kunt als je wilt afzien om naar mooie plekken te lopen. Maar je kunt ook door simpelweg een kaartje te kopen voor kabelbaan of treintje binnen een half uur op prachtige plekken komen en wat meer light wandelingen maken. Voor dat laatste kiezen wij met Claire nu graag. We maken nu wandelingen van een uur of 2, waar we dan een stuk langer over doen.
Om voor ons onbekende reden voelt Claire op terugweg een onweerstaanbare behoefte om koprollen te maken op de vloer van de kabine (doet ze normaal nooit). Ik schat dat ze er zo een stuk of 20 heeft gemaakt als we weer in Lauterbrunnen aankomen, tot groot vermaak van medepassagiers.
Trummelbachfälle bekijken
Daarna gaan we naar de Trummelbachfälle. Die vinden we echt spectaculair. De Trummelbach voert het gesmolten gletscherwater af uit de Eiger, Jungfrau en Monch (20.000 liter water per seconde). Er is een pad gemaakt langs 10 van de watervallen, een groot deel binnen de berg. Enorm om het geluid, kracht en de kou van de het neerstortende water te ervaren.
Zie onze website http://zwitserland2009.hankes.nl voor foto's en verslagen